YANIK İZİ KALMAMASI İÇİN NE YAPILMALI

Hem kadınlar hem erkekler hayatları boyunca en az bir defa çeşitli yanık tehlikeleri atlatırlar ancak özellikle kadınların görünür bölgelerindeki yanık izlerine karşı erkeklere göre çok daha hassas oldukları biliniyor ve estetik olarak rahatsız edici bir görünüm teşkil eden bu yanık izleri ilerleyen yıllarda birer takıntı haline gelebiliyor.


Henüz başınıza gelmediyse ve şimdiden yanıklara karşı hazır olmak istiyorsanız sizlere bugün yanık izi kalmaması için yapmanız gerekenleri ve yanıklarda nasıl bir tedavi izlemeniz gerektiğini anlatmaya çalışacağız. Zira yanık izlerinin pek çoğu yanıkların şiddetinden değil sonrasında uygulanan yanlış yöntemlerden dolayı kaynaklanmaktadır. Ev kazalarının da en çok yanık sebeplerinden olduğunu düşünürseniz her kadının bu tedavi hakkında bir fikir sahibi olması gerektiğini anlayacaksınız.

Ülkemizde evlerde yapılan yanık tedavilerinde karşılaşılan en büyük yanlışlardan bir tanesi yanan bölgeye çeşitli maddeler sürmektir. Bunların başında diş macunu, yumurta akı ve benzeri şeyler gelmektedir ve kalan izlerin en büyük sorumlularından birisi de bunlardır. Özellikle çok derin ve şiddetli olmayan yanıkların derin ve şiddetli hale gelmesine neden olan bu yöntemler yerine daha kolay olan suyu yanık bölgeye uygulamak gerekli.

Ancak kısa süreli bir suya tutmadan ziyade yanan bölge en az yarım saat boyunca su ile soğutulmalı ve böylece yanığın daha derinlere ilerlemesi engellenmelidir. Yeterince soğutulan ve uzun süre boyunca musluk suyu altında bekleyen yerinizi her zaman temiz tutmaya çalışmanız da önemli. Musluk suyu dışındaki çok soğuk su veya buzlara maruz bırakmanız ise işe yaramaktan ziyade yanığı daha da kötüleştirecektir.

Eğer yanığınız çok fazla veya vücudunuzun yüzde onundan daha fazla bir alanı kaplıyorsa yarım saatlik musluk suyu tedavisinin ardından hemen bir sağlık kuruluşuna gitmeli ve tıbbi yardım almalısınız. Zira hangi derecede bir yanığınızın olduğunu ve bunun tam olarak nereleri etkilediğini kendi kendinize tespit etmeniz neredeyse imkansız durumdadır.

Yapılan araştırmalar herhangi bir ilacın yanıklara karşı ilk müdahalede etkili olamadığını ve yarayı soğutmanın izleri engellemek için tek çare olduğunun altını çizmektedir. Bu nedenle doktorunuz önermedikçe su dışında bir medikal malzeme kullanmamalı ve yanan bölgenin nemli, serin ve temiz kalması gerektiğini unutmamalısınız.

0 yorum:

Yorum Gönder