SPOR YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


Spor günlük faaliyetlerimiz arasında yer alması gereken en önemli konulardan bir tanesi ancak özellikle ülkemizde hem gereken değer verilmiyor hem de toplumsal olarak spor yapma kültürüne sahip olmadığımız için bunu çocuklarımıza ve gelecek nesillere de aktaramıyoruz.

Spor yapan bir diğer kesim ise bunu bilinçsizce, gereken hususlara dikkat etmeden gerçekleştiriyor ve bu şekilde yapılan sporun faydadan çok zarar getireceğinin farkında değil. Eğer spor yaparken dikkat etmeniz gerekenlere bir nebze de olsa dikkat ederseniz bilinçli bir şekilde sporunuzu gerçekleştirebilir ve faydasını görebilirsiniz.
Haftalık Spor Yapma Adedi

Elbette haftada en az bir defa spor yapmak tamamen hareketsiz olmaktan çok daha iyi ancak bu şekilde yapılan bir spordan çok ciddi sonuçlar beklemek de bir o kadar mantıksız. Spor sırasında kan dolaşımınız hızlanır, düzene girer, kaslarınız ve kalbiniz çalışır, güçlenir. Peki böyle önemli faydaları olan sporu haftada bir kaç güne çıkardığınızda faydalarının ne kadar artacağını tahmin edebiliyor musunuz?

Spor yapmak fiziksel getirisinin yanında psikolojik olarak da kişiyi rahatlatır, depresyonu önler ve mutluluk hormonlarının çok daha fazla salgılanmasını sağlar. Özellikle ev hanımlarının evdeki can sıkıntısına bir nebze de olsa çare olabilecek bir konu diyebilirim haftada bir kaç kez spor yapmak.
Esneme Hareketleri Nasıl Yapılmalı?

Spordan önce gerçekleştireceğiniz ufak esneme hareketleri ve sallanma kan akışınızın homojen dağılımını sağlar ve kaslarınızın yumuşayarak spor sonrasında çok daha rahat bir şekilde dinlenmelerine olanak sağlar. Elbette bu esneme hareketlerini çok fazla abartmadan ufak ölçeklerde fayda var. Aksi taktirde çeşitli rahatsızlıklara da sebep olabilirler.
Isınmak Gerekli mi?

Spor birdenbire yoğun bir fiziksel aktiviteye girişmek olduğu için vücudumuzu spor öncesinde buna hazırlamak çok önemli. Vücudunuz spor sırasında yoğun kan akışına ve oksijene ihtiyaç duyacağı için 10 ile 20 dakika arasında sürecek bir ısınma programı vücudunuzun kendini gerekli moda sokmasına yardımcı olur ve spordan sonra ağrı, sızı gibi rahatsızlıkları engeller.
Kilo Vermek İçin Spor Yapılmalı mı?

Spor kalori harcamanızı ve metabolizma hızınızı yükseltmenizi sağladığı için elbette ki zayıflama programlarının bir vazgeçilmezi. Ancak gelişigüzel sporlar yerine bu konuda uzman birisinden tavsiyeler alarak hem beslenme diyetinize uygun hem de vücudunuzun ihtiyaçlarına paralel bir spor programını belirleyerek çok daha verimli bir şekilde sporu kilo vermek için kullanabilirsiniz.

Tüm bu maddelerden daha önemlisi spor yaparken dikkat edilmesi gerekenleri sadece kendinize saklamayarak varsa çocuklarınızla da paylaşarak onların genç yaştan itibaren doğru egzersizleri uygulamalarını sağlamak. Böylece onların da fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlayarak çok daha sağlıklı bireyler haline gelmelerine yardımcı olabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder