PARABEN NEDiR


Son yıllarda kozmetik ürünlerin iyice ucuzlaması ve neredeyse her kadın tarafından daha fazla kullanılır olması nedeniyle, bu ürünlere bağlı olarak ortaya çıkan çeşitli rahatsızlıklar da kendilerinden söz ettirmeye başladılar. Zira her ne kadar sizi daha güzel gösterme amacına sahip olsalar da, kozmetikler en nihayetinde kimyasal içeriklerden oluşuyorlar ve bu kimyasallar maalesef genellikle doğal olmuyorlar. Mineral makyaj ürünleri gibi ürünler doğal olarak makyaj sağlasalar da en uygun fiyatlara standart makyaj ürünleri direkt olarak kimyasallardan oluşuyorlar ve bu kimyasalların başında paraben grubu malzemeler yer alıyor.

Paraben sayesinde bakterilere karşı mücadele edebilen ve aynı zamanda daha uzun süre saklanabilen makyaj malzemeleri, maalesef yine aynı madde nedeniyle bizlere zarar verebiliyorlar. Çünkü paraben maddeler direkt olarak tenimiz tarafından emilebiliyorlar ve dolayısıyla kan dolaşımımıza dahil olarak vücudumuzun her alanında faaliyet gösterebiliyorlar. Genellikle kozmetik malzemelerin yüzün daha erken yaşlanmasına neden olduğu düşünülür ancak yüzünüz tarafından emilen bu materyaller tüm vücudunuz üzerinde etkilerde bulunabilirler.

Son yıllarda kadınlarda kanser vakalarındaki artışların artan kozmetik kullanımına bağlı olduğuna dair ciddi şüpheler mevcut. Geçmişte yüksek fiyatları nedeniyle erişimi zor olan makyaj ürünleri, çok ucuza mal edildikçe tüm toplum tarafından kullanılır hale geldiler. Özellikle kadınlık hormonu östrojeni taklit edebilen ve vücutta bu yönde uyarımlarda bulunan parabenlerin, kanseri tetikleyecek olan gelişimlere neden olabilmeleri mümkün. Bu nedenle uzmanlar kozmetik ürünlerin tende gereğinden uzun süre kalmasını önermemekteler.

Kanser vakalarının yanında, bağışıklık sistemini zayıflatan ve aynı zamanda psikolojik etkileri nedeniyle sosyal ilişkilere de zarar verebilen parabenin dikkatle gözlenmesi gerekiyor. Uzun süreler ve yıllar boyunca kullanılan kozmetiklerin vücuda kendilerini parabenler olarak yerleştirmeleri ve sağlığımızı etkileme ihtimalleri yüksek.

Tabii ki vücuda alınan parabenlerin bir kısmı dışkı yoluyla atılıyor ancak bu durum bir riski daha içerisinde barındırıyor. Atılan maddeler doğa döngüsünün içerisine dahil oluyorlar ve hayvanların bedenlerinden tutun da bitkilerin sistemlerine ve içme sularına kadar onlarca farklı yere dahil oluyorlar. Maalesef bu yayılma nedeniyle sadece kozmetik ürünleri kullananlar değil tüm insanlar eser miktarda parabene maruz kalabiliyorlar.

Siz de bu döngüye bir dur diyebilmek için paraben kullanımından uzak duran ve ECOCERT yahut CosmeBio sertifikasına sahip olan kozmetik makyaj bakım malzemelerini kullanabilirsiniz.
PARABEN NEDİR, ZARARLARI NELERDİR?

0 yorum:

Yorum Gönder