GERÇEK BAL NASIL ANLAŞILIR


Balın insan sağlığı içine ne kadar önemli olduğu ve büyük bir besin değeri taşıdığını hepimiz biliyoruz. Özellikle antioksidan etkilerinden dolayı kadınların güzelliklerini daha uzun süre korumalarına yardımcı olan balın maalesef her zaman en saf halini bulmak mümkün olmuyor. Zira pek çok üretici balın içerisine aroma arttırıcı, hacmi çoğaltıcı ve şekerlendirici maddeler ekliyor, bu ise elbette gerçek, hakiki ve sağlıklı bir bal yeme şansınızı düşürüyor. Gerçek bal nasıl anlaşılır sorusuna cevap arayanlar için en iyi balı nasıl anlayabileceğinize dair bir kaç öneriyi sizin için bir araya getirdik. Dilerseniz bal hakkındaki bu kısa bilgilendirmemize geçelim.

İlk olarak direkt olarak balın tadına, kokusuna, donup donmamasına ve görünüşüne göre onun ne kadar hakiki olup olmadığını bilemeyeceğinizi unutmamalısınız. Zira fabrikasyon üretimler veya şeker şurubu ile beslenen arılara ürettirilen balların görünüşünde, kokularında, tatlarında neredeyse hiç bir değişiklik olmamaktadır. Bunun yanında her gerçek balın bu özellikleri de arısından tutun da çiçeğine kadar büyük değişiklik gösterdiği için pek çok tüketici yanılmakta ve gerçek ballara da burun kıvırmaktadır.

Dolayısıyla bu konuda farklı ince noktaları görmek gerekmektedir. Bunlardan birincisi bal üreticisine resmi olarak ulaşarak balın laboratuvar testleri varsa bunların birer örneğini talep etmektir. Çünkü gerçek bal tam olarak laboratuvar analizleri sonucunda bilinebilmekte ve üreticiler bu sonuçları isteyen tüketicilere sunabilmek için saklamaktadırlar. Düzenli olarak bal yiyor ve hangi marka balı tüketmeniz gerektiğine karar vermek istiyorsanız bir defalık rapor talep edebilirsiniz.

İkinci bir dikkat edebileceğiniz nokta ise bal kutusunun üzerinde hangi kodekse uygun olarak üretildiğinin belirtilmesidir. Zira gerçek ve tarım kurallarına uygun olarak üretilen ballar Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmıştır ve satışa sunulmuştur. Sahte veya diğer yan yöntemler ile üretilen ballar ise Gıda Tüzüğüne uygun olarak üretilmişlerdir ve paketlerinde bu şekilde belirtilmiştir. Tarım Bakanlığı’nın bal kodeksine uygun olarak üretildiği aktarılan balları güvenle tüketebilirsiniz.

Son bir anlama yöntemi ise raflardaki genel bal fiyatlarını kontrol etmek ve ortalama fiyatın altında kalanları elemektir. Bal üretimi masraflı ve uzun süren bir süreç olduğu için belli bir fiyatın altındaki balların masraflardan kısılmak için ek maddelerle güçlendirildiği ve gerçek olmadığı neredeyse kesindir. Daha az ancak daha kaliteli bir bal tüketmeniz sizin için daha sağlıklı olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder