VAJİNİSMUS NEDİR


Op. Dr. Ayşe Duman vajinismus hakkında önemli bilgiler veriyor.
Vajinismus çoğunlukla kadının ilişki esnasın da yani ön sevişme sırasın da herhangi bir sorun olmamasına ve bundan zevk almasına rağmen erkek ile cinsel birleşme sırası geldiğin de istemsiz olarak kasılmalar meydana gelir. Eğer bu kasılmalar anın da zorlama olursa kadın da ağrılar meydana gelmektedir. Ayrıca kadın ile zor bir birleşme yaşanır ise kadın da karakterize bir cinsel problem ortaya çıkmaktadır.

Genellikle kadın da istemsiz olarak meydana gelen vajinal kasılmalar sebebi ile erkekle hiç cinsel bir birleşme olmaz ya da olursa bile kadın çok fazla acı çekerek bir birleşme söz konusu olmaktadır. Bazı çok nadir durumlar da kadının vajinasının uç kısmına penisin girmesi ile çok nadirde olsa gebelik durumları da oluşabilmektedir. Genel olarak cinsel ilişki sırasın da kadının vajinasının alt kısmın da 1/3’ünde istem dışı kasılmalar meydana gelmektedir.

Bu kasılmalar sebebi ile kalça, bel, bacaklar da, sırtın da ve kadının vajinismus problemine bağlı olarak da çene ve ayak parmakların da mevcut olan kaslar da bile katılmalar yaşanabilmektedir. Bu kasılmalar kadın da meydana gelen vajinismusun derecesini belirleme de etkili olmaktadır. Özellikle vajinismus hastalığı olan pek çok kadın kendisin de meydana gelen kasılmaların olduğunu fark edemeyecek düzeyde görülebilmektedir.

Özellikle vajinismus kadının kendini kasarak tehlikeden korunmak için yapmış olduğu reflekstir. Başka bir tabir ile erkeğin cinsel organının vajinaya giriş anın da kadının kendisini istem dışı olarak kastığı soruna psikoloji de “kaygı bozukluğu” ya da “cinsel ilişki fobisi” ile tanımı yapılmaktadır. Vajinismus hastalığı çoğunlukla %90 oranı psikolojik sebeplerden kaynaklandığı %10’u ise organik problemlere yani doğuştan meydana gelen ya da sonradan kazanılmış olan yapısal sorunlarına bağlı olmaktadır.

Kaynak: http://www.ayseduman.com/konular/vajinismus/


0 yorum:

Yorum Gönder