TAVUK ETİNİN ZARARLARI NELERDİR


Tavuk yemek özellikle kırmızı etin fiyatlarının giderek daha fazla artmasından dolayı pek çok ailenin et yemek için başvurduğu çareler arasında yer alıyor. Elbette en kolay ulaşılabilir et kaynağı olarak tavuk eti yemek doğal karşılanmalı ancak tavuğun bu kadar kolay ulaşılabilir ve ucuz olmasının nedenlerini de iyi değerlendirmek gerekmekte. Zira tavuk etinin zararları nelerdir sorusunun organik tavuklar için bir önemi yok fakat iş piyasada satılan ve fabrikasyon olarak nitelenen tavuğa geldiğinde biraz değişiyor.

Normal olarak büyüyen ve doğal şekilde yetişen tavukların, aşağı yukarı doksan günlük iken kesilecek seviyeye geldiği bilinmektedir. Fakat bu süre fabrikalarda üretilen tavuklarda yarı yarıya düşmektedir ve bu durum elbette tavuğun doğal metabolizmasının dışında bir hayat yaşamasından kaynaklanmaktadır. Sürekli olarak aydınlık bir ortamda duran ve yemek yiyen tavuk, bir de ek kimyasallar ile daha da fazla büyütülüyor ve maalesef et bakımından oldukça gelişmiş olsa da diğer sistemleri gelişmeden kesime gönderiliyor.

Öyle ki fabrikalarda yetiştirilen tavukların elinize alır almaz kemiklerinin kırıldığını ve tavuğu canlı iken serbest bıraksanız bile hareket edemediğini kendiniz de görebilirsiniz. Kas, sinir ve iskelet sistemleri gelişmeye fırsat bulamamış bu tavuklar, beslenme değerleri açısından da oldukça yetersizler. Yani etteki besin değerlerini ikame etmek için tükettiğiniz tavuk eti, maalesef besleyici olmaktan çok uzak. Bunun yanında besinlerine karıştırılan kimyasallar ve doğal olmayan asitler de ileri yaşlarda kanser gibi pek çok rahatsızlığa sebep olabiliyor.

Köylerde yetiştirilen tavukların kilosunun yirmi-otuz lira civarlarında olduğu ancak fabrikasyon olanların bu fiyatın yarısından bile daha ucuz olduğunu dikkate alırsanız bir gariplik olduğunu siz de sezebilirsiniz. Bu nedenle organik tavuğa erişim sağlayabilecekseniz kesinlikle endüstriyel tavuklara yönelmemenizi öneriyoruz.

Organik olduğundan kesinlikle emin olabileceğiniz et çeşitlerinden bir tanesi de oğlak eti olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira doğal otlarla beslenmeyi seven oğlakları başka yemler ile beslemek neredeyse imkansızdır ve böylece organik oldukları neredeyse kesindir. Sağlıksız olan sanayi tavuklarının, bazı kişilerde akciğer rahatsızlıkları, bağışıklık sistemi sorunları ve hormonal dengesizliklere de neden oldukları bilinmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder