TATİLDE KİLO ALMAMAK İÇİN NE YAPMALI


Tatile gitmek bütün bir senenin yorgunluğunu, gerilimini ve stresini geride bırakabilmek için çok güzel bir adım. Bazıları tatillerini hiç bir şey yapmadan yatarak geçirmeyi severken bazıları tatil köylerini ve deniz kenarlarını, bazıları ise daha macera dolu seyahatleri seviyorlar. Ancak bu dönemde genel hayat akışımızın dışına çıktığımız için gittiğimiz her yerde her tadı denemeye çalışıyor, dolayısıyla kilo almaya daha müsait hale geliyoruz. Harcadığımız enerji de dinlenmeye çalıştığımız için azalıyor ve böylece tatil dönüşü istenmeyen kilolarla başbaşa kalıyoruz. Tatilde kilo almamak için ne yapmalı diyenlerin olduğunu bildiğimiz için kısaca en çok yapılan yanlışlara ve kilo nedenlerine değineceğiz.

Tatillerin genellikle yaz dönemlerinde yapıldığını baz alırsak, muhtemelen eğlenceniz ya da dinlenmeniz sırasında yeteri kadar su tüketmediğinizi düşünebiliriz. Vücudun günlük en az iki buçuk litre suya ihtiyaç duyduğunu unutmamalı ve doğal yapısını sürdürebilmek için bu suyu kullandığını aklınızda tutmalısınız. Yeteri kadar su tüketmediğinizde yağlarınızı da yakamaz ve kilo almaya daha elverişli hale gelirsiniz.

Ayrıca sürekli olarak un ve şeker içeren hamur işleri, kurabiyeler, gözlemeler ve benzeri yiyecekleri tüketmeniz vücudunuzun insülin dengesini bozacaktır. Bozulan bu denge ise hem diğer öğünlerde daha fazla yemek yemenize sebep olacaktır hem de alınan enerjinin yağ olarak depolanmasını sağlayacaktır. Ülkemiz mutfağının çoğunlukla hamur işi besinlerden oluştuğunu dikkate alırsak bu maddeye çok daha fazla dikkat etmeniz gerektiği aşikar.

Dediğimiz gibi kimileri ekstrem sporları da içeren tatilleri tercih ediyorlar ancak yaylaya çıkan, tatil köyünde havuz kenarında uzanan ve diğer hareketsiz tatilleri sevenlerin adedi de bir o kadar çok. Ne kadar fazla hareket ederseniz o kadar enerji yakacağınız aklınızda olmalı ve bunun kilo almanın önüne geçeceğini hatırlamalısınız. Bir yandan günlük hayata göre daha fazla yemenin bir yandan da tatilde hareketsiz kalmanın sizin için hoş olmayacak sonuçlar ortaya koyması mümkün.

Tabii ki tatilin ritmine kendinizi kaptırıp bir yandan porsiyonlarınızı açık büfe yüzünden giderek büyütürken bir yandan da yemek saatlerinizi değiştirirseniz vücudunuz bu dengesizliği dengeye getirmek için alınan besinleri depolamaya başlayacaktır. Takdir edersiniz ki bunun anlamı da tam olarak kilo almak demektir. Günlük beslenme düzeninizi bozmadan devam ettirmeniz kilonuzu da sabit tutmakta size yardımcı olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder