SÜTÜN FAYDALARI VE YARARLARI NELERDİR


Süt insan hayatının en temel besin maddelerinden bir tanesidir ve özellikle doğum anından sonra uzun bir süre sadece sütle beslenmemiz de bunun işaretlerindendir. Ancak bebeklik döneminde tüm besin ihtiyaçlarımızı karşılayan süt, yetişkinlerde bu ihtiyaç için yeterli olmaz ve inek sütü gibi bize biraz daha yabancı sütlere geçiş yaptıktan sonra bazılarında laktoz alerjisi gibi sonuçlara da sebep olur. Ülkemizde yeteri kadar tüketilmediği tespit edilen sütün faydaları ve yararları nelerdir diyorsanız en çok dikkat çekici olanları size aktarmaya çalışacağız.

Esasında süt her ne kadar tek başına yeterli olmasa da gün içerisinde ihtiyaç duyduğumuz pek çok madde için büyük bir destekleyici konumundadır. Bir veya iki bardak tüketeceğiniz süt, hem karbonhidrat, yağ ve protein ihtiyacınıza destek olacaktır hem de içerisindeki bol miktarda vitamin sayesinde daha dirençli ve sağlıklı olmanızı sağlayacaktır.

Tabii ki halk arasında da oldukça popüler olduğu üzere sütü kıymetli kılan şeylerden bir tanesi de içeriğindeki bol miktarda yer alan kalsiyumdur. Kalsiyumun hem iskelet sistemi hem de dişler için en önemli maddelerden birisi olduğunu dikkate alırsanız, günlük bir iki bardaklık süt içerek tüm bu ihtiyacı karşılayabilecek olmanız onu çok değerli kılmaktadır. Ayrıca tüm bunları çok yüksek kaloriler almadan elde edebiliyor ve formunuzu her zaman koruyabiliyorsunuz.

Özellikle çocukların anne sütü içmeyi bırakmasının ardından süt ve süt ürünlerini de bırakmaları en sık karşılaşılanlar arasındadır. En az 20 yaşına kadar düzenli olarak süt tüketmesi gereken çocuklarda, bu tüketim gerçekleştirilmezse maalesef ilerleyen yaşlarda kemiklere dair sorunlar ortaya çıkabilmekte ve kemik barındıran tüm yerlerde çeşitli rahatsızlıklar meydana gelmektedir.

Kalsiyumun bir diğer faydası ise az yağlı ya da yağsız süt ile birlikte alındığında kilo verilmesine katkı sağlamasıdır. Yapılan araştırmalarda, yeteri kadar kalsiyum alanların zayıflamaya çalışırken çok daha rahat olduklarını ve istenmeyen bölgelerdeki yağlardan daha hızlı kurtuldukları ortaya çıkmıştır. Tabii ki tam yağlı süt tüketimi ile bu süreç sekteye uğrayabilir. Bu nedenle nasıl bir süt tükettiğinize de dikkat etmenizi öneriyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder