NİŞANLIYKEN İMAM NİKAHI KIYILIR MI


İmam nikahı her ne kadar son yıllarda geçmişe göre daha az uygulansa da özellikle dinine bağlı gençler tarafından tercih ediliyor ve dolayısıyla dini nikahın uygulanışına dair bazı sorulara cevaplar da aranıyor. Genellikle resmi nikahla birlikte imam nikahının yapılması esas gelenek olsa da, bazı aileleler nişanla birlikte dini nikahı gerçekleştirmeyi tercih ediyorlar. Fakat bu konuda dini kaynakların farklı görüşleri mevcut ve sizlere nişanlıyken imam nikahı kıyılır mı sorusunun cevabını olabildiğince tarafsız bir şekilde aktarmaya çalışacağız.

Temelde imam nikahı dini açıdan çiftlerin tamamen karı koca olduğunu gösteren bir nikahtır ve dolayısıyla resmi nikah olmasa bile çiftler birbirlerini eş olarak görmeye başlayabilir, başbaşa görüşebilir ve resmi nikaha hazırlanmak için çalışmalara başlayabilirler. Ancak dini nikahın devlet nezdinde herhangi bir hükmü olmadığı için özellikle sosyal haklar bakımından her iki tarafın da kendini koruması oldukça zor olmaktadır.

Nişanlılık dönemi ise bir nevi evliliğe hazırlık dönemidir ve çiftin gerekli hazırlıklarını tamamlaması, ailelerin daha aşina hale gelmesi ve evliliği yarı-resmi hale getirilmesi için düzenlenmiş geleneksel bir kurumdur. Dolayısıyla bu dönemde henüz ne dini ne de resmi bir mecburiyet bulunmadığı için her iki tarafın anlaşılamayacak düzeyde karşı karşıya gelmesi durumunda nişanlılık sonlandırılabilir.

İmam nikahının nişanlılık döneminde kıyılması ise dini bakımdan herhangi bir engel teşkil etmemekle birlikte nişanın bozulması durumunda sorunlar ortaya çıkmaktadır. Çünkü nişanın atılması, nikahın bozulduğu anlamına gelmemektedir ve ayrı olarak nikahın da bozulması gerekmektedir. Dolayısıyla henüz evliliğin devlet nezdinde onaylanmadığı ve sosyal güvencelerin yer almadığı bu dönemde kıyılacak imam nikahının hem kız hem de erkek tarafına zararının dokunması mümkündür.

Bu nedenle dini açıdan sakıncası olmamasına rağmen din bilginlerinin büyük çoğunluğu imam nikahının resmi nikaha bırakılmasını önermektedirler. Bu durum, nişanlılıkta dini nikahın yasak ya da günah olması üzerine bir yorum belirtmemektedir ve dini olarak uygunluğu sorgulanmamaktadır. Zira İslam’a göre dini nikah çiftlerin kendilerini hazır hissettikleri her an kıyılabilir durumdadır. Ancak biz de maddi ve sosyal güvencelere sahip olarak evlenebilmenizi sağlamak için, resmi nikahla birlikte dini nikahı önermekteyiz. Nişanlılık dönemindeki uygulamaları ise, her iki tarafın hiç bir sorun yaşamayacağına inanıyorsanız tercih edebilirsiniz ve bunun dini bakımdan herhangi bir sakıncası da yoktur.

0 yorum:

Yorum Gönder