NEDEN ÇOK ACIKIYORUM NE YAPMALIYIM


Herkesin yaşam tarzı ve genlerinden gelen kodlar farklı olduğu için fiziksel ve psikolojik özelliklerden tutun da açlık sınırı ve acıkma hızına kadar pek çok konu değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla bazı insanlar doğuştan hızlı acıkan bir yapıya sahip olurken, bazıları ise maalesef hiç acıkmadan saatlerini geçirebiliyorlar. Bu durum bazen sadece genler değil genel yaşam tarzınızdan ötürü de ortaya çıkabiliyor ve çok acıkıyorum, ne yapmalıyım diyenler için rehber olabilecek bir yazı hazırladık.

İlk unutmamanız gereken nokta bedeninizin çalışmak için makinelerde olduğu gibi bir yakıta ihtiyaç duyduğudur ve insan yakıtı makinelere göre çok daha karmaşık bir yapıda bulunmaktadır. Canınız yemek istediğinde aslında bu enerji isteğinizin bir yansıması olmaktadır ve dolayısıyla günlük yaşantınızda yeterince enerji almıyor olabilirsiniz. Örneğin buğday ürünlerinin yetiştiği yerlerde yaşayanların, mısır ürünleri temelli tüketim yapanlara göre çok daha enerjik oldukları ve daha az acıktıkları ortaya çıkarılmıştır.

Tabii ki bu durum sadece fiziksel ihtiyaçlardan da kaynaklanmayabilir. Besinlerin içerisinde etkin olan maddeler sadece fiziksel etkiler yaratmazlar ve bedenimizdeki bazı hormonları harekete geçirerek psikolojik etkilerde de bulunurlar. Böylece stresli ya da gerilimli ortamlarda bulunanlar seratonin hormonu salgılatacak çikolata gibi ürünlere yönelebilirler veya seratoninin yerini alan nikotin gibi maddelere bağımlı olabilirler. Beyniniz bir süre sonra hangi maddelerin hangi bölümlere katkıda bulunduğunu ezberleyecektir ve sürekli olarak bu ürünlere karşı iştah duymanızı sağlayacaktır.

Mevsimsel değişikliklerde vücudun dengesi değiştiğinden ve yeni mevsime hazırlık aşamaları başladığında fazla iştah ya da iştahsızlık da karşınıza çıkabilir. Bu mevsimlerde çok acıktığınızda direkt olarak besin maddeleri tüketmek yerine bir bardak su içerek bu iştahı bastırıp bastıramayacağınızı da kontrol edebilirsiniz. Sürekli olarak gıda maddeleri tüketmeniz vücudun bu maddelere alışmasını ve giderek daha fazlasını talep etmesine neden olacaktır. Besinler de sigara ve alkol gibi bağımlılık yapabilecek düzeydedirler ancak bu çok daha zor ve düşük olasılıklıdır.

Eğer almanız gereken vitamin, mineral ve diğer gıda elementlerini alamıyorsanız doktorunuza başvurabilir ve hangi konularda eksiklikler yaşadığınızı da görebilirsiniz. Belki de çok çabuk alışmanızın nedeni vücudunuzun ihtiyaç duyduğu eksikliklerdir ve bunların tamamlanması sorununuzu çözecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder