KADINLARDA SELÜLİT NEDİR


Selülit her kadının korkulu rüyası ve psikolojik durumdan tutun da genetik mirasa ve kilonuza kadar pek çok etken sebebiyle oluşabilen selülitler temel olarak kadınların vücudunda erkeklere nazaran daha fazla yağ toplanması nedeniyle oluşmaktadır. Yağ yoğunluğu erkeklerden daha fazla olan kadınlarda deri altında vücudun biriktirdiği yağlar çok çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle hoş bir görüntü olmayan selülitlere neden olurlar ve bu nedenle kadınların çözüm aramaları oldukça doğal.

Çoğunlukla kol, bacak, basen yahut kalça bölgelerinde görülebilen selülit genç veya geç yaşlarda ortaya çıkabileceği gibi zayıflarda da sık rastlanan rahatsızlıklar arasındadır. Erkeklerde hem düşük yağ oranı hem de deri altındaki yağların depolanma biçiminin farklı olmasından dolayı selülite rastlanmamaktadır.

Aynı zamanda kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojenin selülite neden olduğu bilinmektedir ve erkeklerde çok az salgılanan bu hormon dolayısıyla selülite sebep olmaz. Deri kalınlığı da kadınlara göre yüksek olan erkeklerde selülit bir şekilde oluşsa dahi dışarıdan belli olmayacaktır.

Her ne kadar kiloyla ilgisi olsa da zayıf kadınlarda selülitin gerçekleştiği, tam tersi olarak şişman veya kilolu kadınlarda hiç selülit meydana gelmediği durumlarda da mevcuttur. Kilonun yanında hormonlar, yaşam koşulları, beslenme alışkanlıkları, genetik miras, geçirilen hastalıklar, depresyon, doğum yapıp yapmama gibi onlarca sebep selülitin oluşmasında birer etkendir.

Elbette selülit sadece tek bir tipten de oluşmamaktadır. Tüm bu faktörlerin durumuna göre farklı şekillerde oluşabilen selülit temel olarak 3 dereceye ayrılmaktadır:

İlk tip selülit ayakta veya yatarken herhangi bir şekilde görünmediği halde derinin sıkıştırıldığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bu noktadan ikinci derece selülite geçildiğinde yatar pozisyonda selülit olmamasına rağmen ayakta selülit görülmektedir. 3. derece selülit ise hem yatarken hem de ayaktayken tüm durumlarda ortaya çıkar ve kadınların en çok çekindikleri selülit derecesi olmaktadır.

Fast food veya çok şekerli ürünleri tüketenlerde yoğun olarak rastlanan selülitten korunmak için bu tip beslenme alışkanlıklarına son vermeli, düzenli olarak spor yaparak yağların vücutta eşit oranda dağılmasını sağlamalı ve aynı zamanda genetik olarak selülite yatkın olduğunuzu düşünüyorsanız uzman hekimlerde ve güzellik uzmanlarından da destek almanız gerekmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder