EVLİLİK Mİ KARİYER Mİ


Yaşadığımız yüzyılda eski zamanlardakinin aksine kadınların iş gücüne katılımı gelişmiş ülkelerde erkekler ile eşit duruma gelmiş durumda bu ise binlerce yıldır süren geleneklerin artık yeni bir forma girmesine neden oluyor. Geçmişte daha ergenliğe girer girmez evlendirilen kız çocukları, geleneklerin de modernleşmeye ayak uydurması ile birlikte okumaya, eğitim almaya ve daha sonra da çalışmaya imkan buldular ve bu ise beraberinde yeni sorunları ortaya çıkardı. Zira belli bir yaştan sonra psikolojik bir ihtiyaç haline gelen evliliğin yanında, kadınların özgürlüklerini koruyabilmek için kariyer yapmaya da ihtiyaçları var ve bu durum evlilik mi kariyer mi sorusunu sormamıza neden oluyor.
Aslında ikisi de birbirini engelleyen etkenler değiller ancak bunun sağlanabilmesi için hem kadının, hem erkeğin ne istediğini bilir durumda olması ve hayatını doğru şekilde planlaması gerekmektedir. Yıllarca kariyer ve yükselme, hatta kendi işini kurma için çaba gösteren kadınlar, evlendikten ve özellikle çocuk doğurduktan sonra kariyerlerinden bir anca vazgeçebiliyorlar. Maalesef yıllarca verilen çabanın bir anda boşa gitmesine neden olan bu durum, ilerleyen yıllarda geçmişe dönük rahatsızlıklar duyulmasına da neden olabiliyor. Yola çıkarken gerçekten nasıl bir hayat istediinize dair son kararınızı vermeli ve bu plana sadık kalmalısınız.
Bir yandan yoğun bir iş hayatı ve kariyer hayatına devam etmek, bir yandan da evlenerek eşinizle mutlu bir hayat yaşamak istiyorsanız aklınızda tutmanız gereken en önemli nokta sizin bu düşüncenizi kabullenen, anlayan ve sizi destekleyen bir eş bulmanız gerekliliğidir. Eğer sizin kariyer düşüncenizi dikkate almayacak olan birisi ile ev kurmaya kalkarsanız, maalesef kısa zaman sonra ilişkinizde her şeyin eskisi gibi yürümediğini ve şikayetlerin gelmeye başladığını da görebilirsiniz.
Dolayısıyla buradaki seçim aslında evlilik ve kariyer arasında değil, eş seçimi ve kariyer arasında gerçekleşmektedir. Size ev işlerinde yardımcı olan, yoğun zamanlarınızda anlayış gösteren ve çocuk yaparsanız onun bakımında da destek olacak bir eşiniz varsa elbette sorun yaşama olasılığınız çok düşüktür. Ancak sizden hizmet bekleyen ve hiç bir işe el atmaya gönlü olmayan bir eş ise maalesef kariyer planlarınızın ya da evliliğinizin çöpe gitmesine neden olacaktır.
Ayrıca isteğinizin sürekli yükseldiğiniz bir kariyer mi yoksa sabit bir seyir izleyen ve eve gelir getirme amaçlı bir iş hayatı mı olduğu da önem taşımaktadır. Belki hayatınız ve yoğunluğunuz üst düzey yöneticiliklere geçmek için uygun değildir ancak kamuda yahut özel sektörde belli rutinlere oturmuş bir iş hayatının üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz. Sizi mutlu edecek olan seçeneği belirlemeli ve ne kendinizi ne de eş adayınızı yok saymadan doğru kararı almaya çalışmalısınız.

0 yorum:

Yorum Gönder