ESTETİK AMELİYATIN ZARARLARI VE RİSKLERİ


Estetik ameliyatlar ya da diğer adıyla estetik operasyonlar kadınların hem dünya çapında hem de ülkemizde en sık başvurdukları cerrahi yöntemler arasındaki yerlerini çoktan aldılar. Geçmişte yüksek maliyetler ve uzun iyileşme süreleri nedeniyle sadece belli bir kesim tarafından tercih edilen bu ameliyatların son yıllarda ilerleyen teknoloji ile hem basitleşmeleri hem de ucuzlamaları tabii ki bu durumun sebepleri arasında yer alıyor.

Özellikle burun ve göğüs ameliyatlarına olan yüksek talep ve gerçekleşen bu operasyonlar, elbette akıllara bazı soru ve şüpheleri de getiriyor. Estetik ameliyatın zararları ve risklerinden bahseceğimiz bu yazımızda umuyoruz ki aklınızdaki soruların bir kısmına cevap verebileceğiz.

Temel olarak estetik ameliyatların gerçekten zararlı ve risk barındırdıkları söylenemez. Ancak ameliyatın gerçekleşeceği bölge, doktorun deneyimi, varolan diğer rahatsızlık ve hastalıklar, hastanın talepleri gibi onlarca farklı kriter estetiği olduğundan daha tehlikeli hale getirebiliyor.

Bazı estetik ameliyatlar diğerlerine göre doğası gereği daha tehlikesiz olabiliyorlar. Örneğin basit göğüs küçültme ve büyütme ameliyatları, burun estetikleri gibi operasyonlar riski çok az olan operasyonlar arasında yer alırken, liposuction gibi yağ aldırma ameliyatları iç dokulara zarar verebildiklerinden dolayı çok daha riskli ve dikkatli gerçekleştirilmek zorundalar.

Pek çok doktor estetik ameliyatı başarı ile yapabilecek kapasitede olsa da özellikle daha fazla kazanç elde edebilmek için mesleğini suistimal edenler ve hastalara olmayacak vaatlerde bulunabilenler de maalesef mevcut. Bu nedenle estetik operasyona girmeden önce birden fazla doktora görünmeniz ve önerilerinin tutarlı olup olmadığını kontrol etmeniz geri dönüşü zor olan bu operasyonlar için oldukça önemlidir.

Sahip olduğunuz diğer hastalıklar ise ameliyat sırasında gerçekleşebilecek komplikasyonlardan tutun da iyileşme sürecinin uzunluğuna kadar pek çok konuda etkili olabilmektedirler. Ciddi rahatsızlıklara sahip olanların estetik ameliyatlar gibi kısmen keyfi olabilecek uygulamalara girmeleri tıp dünyası tarafından pek tavsiye edilmemektedir.

Bu ameliyatların başarısız geçmelerinin en büyük sebeplerinden bir tanesi ise hastaların talep ettikleri özelliklerin zor uygulanabilir olmaları ve doktorların onları memnun edebilmek için başaramayacakları işlere kalkışabilmeleridir. Özellikle ne istediğini bilmeyen yahut doktorunun önerilerine kulak asmayan hastaların verdikleri acele kararlar operasyonların zararlarının hissedilmesine neden olmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder