DOĞUM SONRASI KARIN SARKMASI


Anne olmak pek çok kadının hayatında yaşadığı en değerli ve en keyifli anlardan bir tanesi. Uzun süren gebelik sonrasında gerçekleşen doğumun beraberinde getirdiği misafir pek çok evin hem neşe kaynağı hem de annenin verdiği emeğin bir sonucu. Hamilelik  süreci tüm anneler için bu kadar değerli olsa da maalesef doğum sonrası karın sarkması gebeliğin bitmesinden itibaren annelerin rahatsızlık duyduları konulardan birisi.

Doğum gerçekleştikten sonra karında meydana gelen fazla derinin ve yağların sarkması nedeniyle pek de hoş bulunmayan görüntüler meydana gelebiliyor. Hamilelikten dolayı karnı sertleştiren, geren ve iç organların vücut dışına itelenmesini engelleyen kaslar zayıflama eğilimine girerler ve karnın yeniden eski halini alabilmesi için güçlü karın kaslarına ihtiyaç vardır.

Bu sarkmayı doğal yollardan ortadan kaldırmak isteyen kadınların hem beslenme uzmanları hem de spor hocaları ile birlikte düzenli bir program uygulamaları, yediklerine dikkat ederken bir yandan da karın kaslarını kuvvetlendirici egzersizler gerçekleştirmeleri önemlidir. Ancak bu süreç her zaman başarılı olamayabiliyor ya da uzun sürdüğünden dolayı kadınlar motivasyonlarını kaybedebiliyorlar.

İşte bu beslenme ve spor programını devam ettirmekte zorlanan kadınlar için uygulanan yöntemlerden bir tanesi ise karın germe ameliyatı. Karın kaslarının gerektiği kadar gerdirilmesi ve göbek deliğinin altında kalan fazla deri ve yağların alınması şeklinde gerçekleştirilen operasyon doğum sonrasında oluşan karın sarkmasını çok büyük ölçüde giderebilmekte ve düzgün bir karına sahip olmayı sağlamaktadır.

Karın germe ameliyatı her ne kadar doğumun gerçekleşmesinin ardından 3 ay sonra yapılabilir hale gelse de hem annenin bebekle olan ilgilenmesinin kesilmemesi hem de emzirme sürecinin varlığı nedeniyle en az 1 yıl beklenmesi uzmanlar tarafından öneriliyor.

Unutmayın ki bu süre sezaryen doğumlar için değil normal doğum gerçekleştiren anneler için belirtilmiştir. Normal doğumdan farklı bir şekilde cerrahi operasyon olan sezaryenin iyileşme süreci de normal doğuma göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle karın germe operasyonunu gerçekleştirmeye karar vermeden önce uzmanların ve doktorların görüşleri alınmalı, herhangi bir risk teşkil eden durumda operasyon ertelenmelidir.

Ameliyatın ardından en geç 6 hafta içerisinde tamamen normal yaşamına geri dönebilen hasta, operasyon sonrasında beslenme rejimine ve sporuna da dikkat edecek olursa ameliyat sonucu düzleşen karnını çok daha kolay bir şekilde koruyacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder