BOŞANIRKEN DÜĞÜNDE TAKILAN ALTINLAR KİME KALIR


Pek çok çiftin maalesef büyük bir aşkla evlenseler dahi yaşadıkları fikir ayrılıkları neticesinde boşanmak zorunda kaldıkları ortada. Maalesef hem duygusal olarak hem de maddi olarak oldukça zarar verici olan bu süreç sonunda gündeme gelen en büyük konulardan bir tanesi de elbette mal paylaşımıdır. Çocuğun kimde kalacağı konusunda ayrılıklara mahkemeler karar vermekte ancak takılar konusunda genellikle anlaşmazlıklar aileler arasında kalmaktadır ve bu boşanmanın çok daha zor bir süreç olmasına neden olmaktadır. Düğünde takılan takıların kime kalacağına dair yaptığımız araştırmaları bu nedenle sizinle paylaşmak istedik.

Geçmişte gerçekleştirilen pek çok davadan farklı bir sonuç çıkması nedeniyle ülkemiz mahkemeleri bu konuda pek de net değillerdi diyebiliriz. Zira takıların evlenildiğinde harcanmaları, bir kısmının damada takılması gibi pek çok engel kime ait olduğunun belirlenmesi konusunda büyük sıkıntı yaratıyordu ancak Yargıtay’ın en son çıkarttığı karara göre bu durum her koşul altında belirli bir hüküme bağlanmış diyebiliriz.

Zira bu kararda, düğün sırasında takılan bütün takıların kadına ait olduğu ve mal olarak kendi kişisel mülkiyetine dahil edebileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla düğününüz sırasında size takılan bütün takıların boşanma sırasında sizde kalacağı kesindir ve yerel gelenekler aksini iddia etmedikçe damada takılanlar da kadına ait sayılmaktadırlar. Ancak sınırlı sayıdaki bölgemizde damada ve geline takılan takılar ayrı olarak belirlendiği ve takılan kişinin mülkiyeti sayıldığı için bu konuda mahkemelerin yerel örflere uygun hareket edebileceği de beklenmelidir.

Fakat bu noktadaki bir diğer sıkıntı ise, düğünde takılan takıların evlilik sırasında bozdurulması ve harcanmasıdır. Bu noktada bozdurulan takıları damadın karşılıklarıyla ödemesi gerekmektedir ancak eğer erkek tarafı takıların aile için harcandığını kanıtlayabilirse bu durumdan muaf olmaktadır. Bu harcamalar arasında evi dizerken girilen borçlar, balayı parası, tamirat ve çocuk bakım masrafları yer almaktadır. Yani faturalandırılabilir ve ispat edilebilir şekilde takıların parasının bu amaçlar için harcandığı ispat edilirse erkek tarafının harcanan takıların parasını ödemesi gerekmemektedir. Fakat damadın şahsi ihtiyaçları için harcanmaları durumunda mahkeme geri ödeme isteyebilir.

Ancak damadın kişisel ihtiyaçları için harcanan takıların bu amaçlar için harcandıkları bu sefer de kadın tarafı tarafından ispat edilmelidir ve aksi taktirde aile için harcanmış sayılacaklardır. Her ne kadar Yargıtay kararı olsa da pek çok davada mahkemelerin inisiyatif almaları gerekeceğini siz de farketmişsinizdir. Umarız ki hiç kimse boşanmak zorunda kalmaz ve bu tartışmalara da gerek kalmaz ancak mahkemelerin konuya dair genel bakış açısını sizlere aktarabildiğimizi umuyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder