AYAK MANTARI NEDİR, NASIL BULAŞIR, NASIL GEÇER


Ayak mantarı sadece yetişkinlerde değil aynı zamanda gençlerde de sıklıkla görülen rahatsızlıklardan bir tanesi ve her ne kadar erkeklerde sıklıkla görülse de kadınlarda da bulaşıcı ve önlem alınması gereken deri hastalıklarından birisi. Özellikle ayak derisinde ve tırnak aralarında biriken mikroplardan kaynaklanan ayak mantarı ilerlemek için sıcak ve neme ihtiyaç duyar. Ayaklarımızın gün boyunca kapalı ayakkabılar içerisinde bulunması ise onun bu özelliğine adeta davetiye çıkarır.
Ayak parmaklarının arasında bulunan çatlaklar oluşturan ayak mantarı hem koku hem de kaşıntı ve acı vererek günlük hayatı çekilmez hale getirir. Su toplama gibi özelliklere de sahip olan bu hastalık tedavi edilmediği durumlarda tırnaklara kadar bulaşarak rahatsızlığı içinden çıkılmaz bir hale getirir.
Hastalık hem insandan insana hem de hayvanlardan insanlara bulaşabilir yapıda olup ortak kullanılan terlik, havlu, ayakkabı, çorap, bakım malzemeleri gibi pek çok ayağı ilgilendiren materyalin kullanımı ile bulaşabilmektedir. Kimi zaman tırnaklara yakın başlayan rahatsızlık direkt olarak ayak tabanında da kendini gösterebilir ve sebep olduğu sulanmalar ile çatlaklar nedeniyle büyük acı verebilir.
Özellikle tedavi edilmediği durumlarda ayak mantarı çok daha ciddi problemlere yol açarak hem diğer ayağa bulaşabilir hem de kana karışarak başka enfeksiyonlara sebep olur. Ancak her ayak problemi mantar olmadığından dolayı doktora danışmadan ilaç kullanılmaması da önerilmektedir.
Rahatsızlığın tedavisinde çoğunlukla anti mantar kremleri ve losyonları kullanılmaktadır ve bu ürünler kaşıntı, yanma gibi rahatsızlıkların çok çabuk bir şekilde ortadan kalkmasını sağlarlar. Tam bir tedavi için uygulanan kremlerin yanında bazı noktalara da dikkat ederek hastalığın daha hızlı ve kolay atlatılmasını sağlamak da mümkün.
Ayak mantarından kurtulma sürecinde ayaklarınızı daima temiz ve kuru tutmanız, sıcaktan kaçınmanız gerektiği gibi ayak yıkama veya banyolardan sonra da tamamen kurulanmalarına dikkat etmek gerekmektedir. Aynı zamanda sentetik çoraplar yerine doğal yapıda olan pamuk, yün gibi seçenekler tercih edilmeli, her gün çorap değişimi de sağlanmalıdır.
Herkese açık ortamlarda çıplak ayak dolaşmak yeniden mantar kapma ve bulaşma olasılığını artıracağı için rahatsızlığın tekrarlamamasını ancak bu tip ortamlara dikkat ederek sağlayabilirsiniz.
AYAK MANTARI NEDİR, NASIL BULAŞIR, NASIL GEÇER

0 yorum:

Yorum Gönder